lunes, 27 de abril de 2015

LES FONTS D AIGUA DE COLLSEROLA

Encara que moltes d elles han perdut la naturalitat de la seva aigua per la de la  xarxa municipal i metropolitana (aigua potabilitzada ) en algun moment del nostre recorregut veurem fonts naturals de gran bellessa en paratges de somni.
Desgraciadament una mica meny de la meitat d aquestes fonts son eixutes, ja sigui per la manca de plugues o per l, accio de l home al contruir camins, pistes asfaltades o construccions que han fet malbe la veta d aigua situada sota terra.
D altres son estacionals o ocasionals, depenent del mes de l any tenen aigua o no.
I n hi ha d altres que han desaparegut amb el pas del temps, amb la seva "modernitat ", sobretot i en la seva majoria a a partir dels anys 80 del segle passat. En total, jo tinc datades 289 fonts entre les existents al llarg del temps en la Serra de Collserola, actualment Parc Natural, que corresponen als 9 municipis del parc:Barcelona (Nou Barris-Horta -Sarria-Gracia ),Sant Cugat del Valles,Cerdanyola del Valles,Esplugues de LLobregat, Sant Feliu de LLobregat,Sant Just Desvern,El Papiol,Molins de Rei i Montcada i Reixac i les tres comarques que l envolten: Barcelones,Valles Occidental i Baix LLobregat.
I si parlem de MINES d AIGUA la historia es mes trista doncs quasi el 90 % d elles son eixutes per sempre...pero aixo es una altra historia.
Actualment el MAPA EXCURSIONISTA de l editorial ALPINA ens mostra aquestes deus d aigua.

No hay comentarios:

Publicar un comentario